Sposób przygotowania:
Tarta majerankowa z białą kiełbasą
Mąkę przesiewamy, następnie dodajemy żółtka oraz posiekane masło i sól. Zagniatamy ciasto energicznie. Dosypujemy majeranek. Ciasto chłodzimy 30 minut. Po tym czasie rozkładamy na natłuszczonej formie do tarty. Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy obciążeniem. Pieczemy 20 minut w temp 170 stopni. Kiełbasę parzymy. Cebule białe kroimy w piórka i szklimy, cebule czerwona tylko kroimy. Śmietanę roztrzepujemy z jajkiem oraz białkami. Solimy i pieprzymy, wciskamy czosnek i dodajemy majeranek. Kiełbaski układamy na tarcie, wykładamy cebule i zalewamy wszystko masą jajeczno-śmietanową. Na środku układamy listki laurowe do dekoracji. Pieczemy około 20 minut w wysokiej temperaturze. Dekorujemy pietruszką.