iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Tarta majerankowa z białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja rodzina bardzo lubi tarty. Zainspirowało mnie to, aby przygotować dla nich danie Wielkanocne z wykorzystaniem takiego spodu. Wyszło smaczne danie, które robię nie tylko na Święta.

Tarta majerankowa z białą kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta majerankowa z białą kiełbasą

 

  • 1 kostka masła,
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • łyżka majeranku,
  • 2 żółtka.
  • Farsz:
  • 2 białka,
  • 1 jajko,
  • kilka lasek cienkiej białej kiełbasy,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżeczka majeranku,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 zwykłe cebule,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Tarta majerankowa z białą kiełbasą
Mąkę przesiewamy, następnie dodajemy żółtka oraz posiekane masło i sól. Zagniatamy ciasto energicznie. Dosypujemy majeranek. Ciasto chłodzimy 30 minut. Po tym czasie rozkładamy na natłuszczonej formie do tarty. Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy obciążeniem. Pieczemy 20 minut w temp 170 stopni. Kiełbasę parzymy. Cebule białe kroimy w piórka i szklimy, cebule czerwona tylko kroimy. Śmietanę roztrzepujemy z jajkiem oraz białkami. Solimy i pieprzymy, wciskamy czosnek i dodajemy majeranek. Kiełbaski układamy na tarcie, wykładamy cebule i zalewamy wszystko masą jajeczno-śmietanową. Na środku układamy listki laurowe do dekoracji. Pieczemy około 20 minut w wysokiej temperaturze. Dekorujemy pietruszką.
Tarta majerankowa z białą kiełbasą
Ciasto powinna być zagniatane bardzo szybko i zwinnie
Tarta majerankowa z białą kiełbasą
Cebula powinna być pokrojona w miarę ciienko
Tarta majerankowa z białą kiełbasą
Natłuszczoną formę do tarty wyklejamy ciastem
Tarta majerankowa z białą kiełbasą
Przygotowane wszystkie składniki do pieczenia