SUPERPRZEPIS

Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-chrzanowym

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-chrzanowym

Biała kiełbasa jest doskonała nie tylko w okresie świątecznym, ale idealnie sprawdzi się również w przypadku zwykłego obiadu.

Składniki:

Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-chrzanowym

 

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-chrzanowym

Kiełbasa:

Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-chrzanowym
Do wywaru można także dodać jeden ząbek czosnku.

Kiełbasę ugotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Parzoną gotuje się około 10 minut, a surową do 30 minut.
Następnie należy odlać 1 szklankę wywaru, w którym gotowała się kiełbasa.

Sos:

Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-chrzanowym
Gotowy sos doprawić solą z pieprzem i podawać z ciepłą kiełbasą.

Obraną cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie tłuszczu. Dodać mąkę i mieszając - całość smażyć przez 1-2 minuty. Dolać 3/4 szklanki wywaru. Sos mieszać do momentu zgęstnienia, a następnie połączyć z chrzanem, pozostałym wywarem i doprawić do smaku.