aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Biała kiełbasa w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Trochę poeksperymentowałam w kuchni i przygotowałam białą kiełbasę z cebulą i pieczarkami w aksamitnej śmietanie. Kiełbasę podałam jako dodatek do ziemniaków na drugie danie.

Biała kiełbasa w śmietanie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Biała kiełbasa w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa w śmietanie
Cebule obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na naoliwioną patelnię i smażymy do miękkości co jakiś czas mieszając. Do gotowej cebuli wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy solą ziołową i pieprzem. Smażymy do odparowania wody z pieczarek.

Białą kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Dorzucamy do patelni z cebulą i pieczarkami. Kiełbasę śląską również obieramy ze skórki i kruszymy na mniejsze kawałki. Całość smażymy przez 5 minut co chwilę mieszając.

Na koniec do patelni wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez 3 minuty. Gorącą kiełbasę podajemy z ziemniakami.
Biała kiełbasa w śmietanie
Na patelni smażymy do miękkości cebule pokrojone w plasterki.
Biała kiełbasa w śmietanie
Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy.
Biała kiełbasa w śmietanie
Obrane i odpowiednio pokrojone kiełbasy dorzucamy do patelni.
Biała kiełbasa w śmietanie
Na koniec do kiełbasy dodajemy śmietanę.
Biała kiełbasa w śmietanie
Całość dokładnie mieszamy i dusimy przez 3 minuty.