jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Biała kiełbasa z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad polecam taką właśnie kiełbaskę. Można podać ją do pieczywa, ziemniaków, placków ziemniaczanych itp.

Biała kiełbasa z pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biała kiełbasa z pieczarkami

SKŁADNIKI

  • 400 gram białej kiełbasy (u mnie jest to 4 sztuki),
  • 500 gram pieczarek,
  • ¾ puszki zielonego groszku,
  • 2 białe cebule,
  • olej do smażenia,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • świeżo mielona sól morska do smaku,
  • 2 łyżki śmietany do zabielenia,
  • 1,5 łyżki posiekanej pietruszki do pieczarek,
  • natka pietruszki do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa z pieczarkami

ETAP 1

Biała kiełbasa z pieczarkami
Pokrojoną cebulę delikatnie rumienimy

Cebule obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Tak przygotowaną delikatnie rumienimy na oleju.

ETAP 2

Biała kiełbasa z pieczarkami
Do cebuli dodajemy pieczarki

Między czasie umyte i osuszone pieczarki kroimy w plasterki. pokrojone dodajemy do cebuli. Razem smażmy do momentu jak grzyby będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

ETAP 3

Biała kiełbasa z pieczarkami
Do gotowych pieczarek dodajemy groszek

Groszek cukrowy odsączamy z zalewy. Dodajemy do pieczarek pod koniec smażenia. Na koniec dodajemy śmietanę i pokrojona pietruszkę. Całość zagotowujemy i ostatecznie doprawiamy.

ETAP 4

Biała kiełbasa z pieczarkami
kiełbaski obsmażamy

Na oddzielnej patelni obsmażamy kiełbaski z dwóch stron do zrumienienia.

ETAP 5

Biała kiełbasa z pieczarkami
Obsmażone kiełbaski nacinamy

Przed końcem smażenia jedną ze stron kiełbasek nacinamy w kilku miejscach pod skosem.
Gotowy sos pieczarko-groszkowy wykładamy na półmisek. na wierzchu układamy kiełbaski. całość dekorujemy natką pietruszki i podajemy.