2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Biała kiełbasa zapiekana w białym winie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Wielkanoc bez białej kiełbasy to jak mazurek bez bakalii, w tej postaci uwielbiam ją najbardziej jest aromatyczna, wprost przepyszna!

Biała kiełbasa zapiekana w białym winie

Składniki:

Biała kiełbasa zapiekana w białym winie

 

  • 1/2 kg parzonej białej kiełbasy
  • 5 średnich cebul
  • 1 mała główka czosnku
  • 1 winne jabłko
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

 

  • Przyprawy:
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki ziołowego pieprzu
  • Sól morska do smaku

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa zapiekana w białym winie

ETAP 1:

Biała kiełbasa zapiekana w białym winie
cebulę obieram kroję cienko na desce w piórka

Obraną cebulę kroję w piórka,

ETAP 2:

Biała kiełbasa zapiekana w białym winie
cebulę podduszam z ziołami na patelni aż zmięknie

Duszę na oleju na patelni z wszystkimi ziołami, gdy zmięknie przekładam do naczynia żaroodpornego na dno.

Dodaję cząstki jabłka, całość zalewam winem, dodaję przekrojoną na pół główkę czosnku.

ETAP 3:

Biała kiełbasa zapiekana w białym winie
na wierzchu układam białą kiełbasę zapiekam

Na wierzchu układam kiełbasę, posypuję lekko ziołami jeszcze do smaku, zapiekam w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 35 minut, po tym czasie ustawiam piekarnik na grill i zrumieniam na złocisto.

Podaję gorącą po wyjęciu z pieca.

Życzę smacznego!