monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Biało-czarny kopczyk naleśnikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny deserek choć dosyć słodki, ale do lubiących słodkie to żaden problem prawda?:-)

Biało-czarny kopczyk naleśnikowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biało-czarny kopczyk naleśnikowy

 

  • Naleśniki:
  • 1 szkl mleka
  • 2 szkl przegotowanej zimnej wody
  • 2,5 szkl mąki
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl oleju
  • Masa serowa:
  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 buteleczki aromatu rumowego

 

  • krem czekoladowy typu nutella

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Biało-czarny kopczyk naleśnikowy
Naleśniki zrobić według mojego przepisu na puszyste naleśniki: https://gotujmy.pl/ciasto-na-puszyste-nalesniki,przepisy,171859.html Ser włożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, wymieszany cukier z cukrem waniliowym i aromat rumowy, wszystko dokładnie rozetrzeć i włożyć do lodówki na czas smażenia naleśników. Na plaski talerz położyć pierwszy naleśnik i posmarować go masą serową, na środku grubsza warstwa a na bokach mniejsza. Przykryć drugim, docisnąć. Rozsmarować krem czekoladowy tak jak masę serową. Przykryć kolejnym, docisnąć i ponownie posmarować masą serową i znów przykryć. Powtarzać czynność do momentu aż skończą naleśniki, ostatni ma być bez nadzienia (ja zrobiłam z 10 naleśników). Wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Posypać kopczyk obficie cukrem pudrem SMACZNEGO!
Biało-czarny kopczyk naleśnikowy
Masa serowa: ser biały,żółtko, cukier i aromat rumowy
Biało-czarny kopczyk naleśnikowy
Na talerz położyć pierwszy naleśnik i posmarować go masą serową
Biało-czarny kopczyk naleśnikowy
Położyć drugi naleśnik, docisnąć i posmarować kremem czekoladowym