Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,,Biało w kurze ,,wg Buni :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Roladki z piersi kurczaka zawinięte wokół cienkiej białej kiełbaski i obwiązane wedzonką.

,,Biało w kurze ,,wg Buni :

Składniki:

,,Biało w kurze ,,wg Buni :

 

  • 1 duża pierś z kurczaka ( pojedyncza )
  • 2 cienkie białe kiełbaski
  • 4 plastry ( długie ) szynki szwarcwaldzkiej ( lub innej wedzonki )
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pora ( biała część )
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyzka kopru pokrojonego
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

,,Biało w kurze ,,wg Buni :
Rozbić ( tłuczkiem do mięsa ) pierś na foremny płat ( ostrożnie by nie przerwać włókien mięsa ) . Posolić i popieprzyć. Ułożyć na mięsie kiełbaski .Zawinąć podkładając boki tak by uformować kształtny rulon. Ułożyć wędzonkę tak by plastry zachodziły na siebie i ułożyć na niej roladkę. Zawinąć zawiązując nicią do mięsa . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladkę na rumiano. Dołożyć masło. Podlać wodą .Dołożyć pokrojony w centymetrowe kawałki por i marchew pokrojoną w słupki.. Dusić na małym gazie 30 minuttak by sos odparoweał do objętości 1/2 szklanki .Wsypać koper . Doprawić sos. Wyjąć roladkę , usunąć nici .Przekroić na 2 części po skosie .
Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką .