jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Biały 3-bit (pycha)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ciasto wbrew pozorom szybko się robi, a efekt zawsze zachwyca. Jak dotąd 3-bita robiłam zawsze z ciemnym biszkoptem i ciemnym wykończeniem. Jego biała wersja jest równie pyszna!

Biały 3-bit (pycha) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biały 3-bit (pycha)

 

  • Blaszka 24x36 cm

 

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 szczypta soli
  • Masa budyniowa:
  • 1 kostka masła,
  • 0,5 litry mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • Herbatniki szkolone (mi weszło 44 sztuki)
  • Krówka o smaku czekoladowym (około ¾ puszki)

 

  • Śmietanka:
  • 0,5 litra śmietanki 30 %,
  • 1 łyżka cukru,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Biały 3-bit (pycha)
BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy. MASA BUDYNIOWA: Z mleka, cukru, żółtek mąki i budyniu gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń. Do masy można dodać alkohol. Tak przygotowaną masę budyniową wykładamy na upieczony biszkopt. DODATKOWO: Na wyłożoną masę budyniową wykładamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy warstwę krówki. Na krówkę ponownie wykładamy warstwę herbatników. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewany na herbatniki. Całość posypujemy poruszonymi ciasteczki lub herbatnikami i odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła.
Biały 3-bit (pycha)
Z mleka i mąki, żółtek gotujemy budyń. Studzimy
Biały 3-bit (pycha)
Na upieczony biszkopt wykładamy masę budyniową.
Biały 3-bit (pycha)
Na masę wykładamy warstwę herbatników, toffii i ponownie herbatniki
Biały 3-bit (pycha)
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Gotowa wykładamy na herbatniki