Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Biały obiad

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Biały obiad to propozycja podania ryby w jednej z najzdrowszych postaci: ugotowanej na parze.

Biały obiad

Składniki:

Biały obiad

 

  • 2 małe filety z ryby (na zdjęciu jest tilapia)
  • 130 gram ryżu paraboloid
  • 1 mały korzeń selera
  • sól
  • biały pieprz
  • cytryna
  • przyprawa do ryb
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka jogurt naturalnego
  • 1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

Biały obiad
Filety z ryby rozmrażamy dzień wcześniej, solimy, pieprzymy, obficie skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy przyprawą do ryb, a następnie wstawiamy na noc do lodówki. Do garnka do gotowania na parze wsypujemy ryż, zalewamy wrzątkiem, nakładamy sito, układamy rybę i przykrywamy pokrywką. W ten sposób gotujemy razem ryż i rybę tak długo aż ryż będzie ugotowany (około 20 minut). Po 10 minutach odwracamy rybę na drugą stronę. W tym czasie robimy surówkę z selera, który najpierw obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Następnie dodajemy do niego szczyptę soli, słonecznik, jogurt i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Ugotowany ryż i rybę układamy na talerzach obok surówki.