Sposób przygotowania:
Biały sernik z kremem z pigwy
Spód: Masło roztopić, przestudzić. Ciastka przełożyć do miski, mocno pokruszyć. Dodać do nich masło. Dokładnie wymieszać, przesypać do tortownicy (ok. 22 cm), rozłożyć równomiernie i ugnieść. Spód zapiekać w 160 stopniach przez ok. 15 minut, następnie lekko przestudzić. Masa serowa: Twaróg 2-krotnie zmielić. Następnie lekko go utrzeć na wolnych obrotach miksera. Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny i esencję cytrynową. Ucierać powoli ok. 5 minut. Stopniowo dodawać po jednym jajku, za każdym razem dobrze utrzeć. Serową masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię. Sernik luźno przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę i 40 minut. Upieczony sernik studzić godzinę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (folię zdjąć po skończonym pieczeniu). Ostudzony sernik przełożyć do lodówki na kilkanaście godzin. Krem z pigwy: Pigwę obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka. Do pigwy dodać wodę i cukier. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu zamieszać. Jak pigwa będzie już miękka, lekko ją przestudzić i zmiksować blenderem. Do musu z pigwy dodać jajko, sok wyciśnięty z całej cytryny i masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko ładnie się połączy. Krem przestudzić, wyłożyć na ciasto, schłodzić w lodówce. Gotowy sernik dowolnie udekorować.