Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Biały sernik z kremem z pigwy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny sernik śnieżnobiały, nie przypiekany od góry, pokryty kremem z pigwy, masła i jajka z dodatkiem soku cytrynowego i cukru:)

Biały sernik z kremem z pigwy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biały sernik z kremem z pigwy

 

  • Spód:
  • 190 g kruchych maślanych ciastek
  • 1/3 kostki masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1 łyżka esencji cytrynowej
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • Krem z pigwy:
  • 50 dkg pigwy (miałam jedną bardzo dużą sztukę)
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 1/3 kostki masła
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Biały sernik z kremem z pigwy
Spód: Masło roztopić, przestudzić. Ciastka przełożyć do miski, mocno pokruszyć. Dodać do nich masło. Dokładnie wymieszać, przesypać do tortownicy (ok. 22 cm), rozłożyć równomiernie i ugnieść. Spód zapiekać w 160 stopniach przez ok. 15 minut, następnie lekko przestudzić. Masa serowa: Twaróg 2-krotnie zmielić. Następnie lekko go utrzeć na wolnych obrotach miksera. Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny i esencję cytrynową. Ucierać powoli ok. 5 minut. Stopniowo dodawać po jednym jajku, za każdym razem dobrze utrzeć. Serową masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię. Sernik luźno przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę i 40 minut. Upieczony sernik studzić godzinę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (folię zdjąć po skończonym pieczeniu). Ostudzony sernik przełożyć do lodówki na kilkanaście godzin. Krem z pigwy: Pigwę obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka. Do pigwy dodać wodę i cukier. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu zamieszać. Jak pigwa będzie już miękka, lekko ją przestudzić i zmiksować blenderem. Do musu z pigwy dodać jajko, sok wyciśnięty z całej cytryny i masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko ładnie się połączy. Krem przestudzić, wyłożyć na ciasto, schłodzić w lodówce. Gotowy sernik dowolnie udekorować.
Biały sernik z kremem z pigwy
Spód przygotowany z kruchych maślanych ciastek i masła.
Biały sernik z kremem z pigwy
Serowa masa wyłożona na podpieczony spód.
Biały sernik z kremem z pigwy
Obrana pokrojona przełożona do garnka i zasypana cukrem pigwa.
Biały sernik z kremem z pigwy
Jajko masło i sok z cytryny dodane do musu z pigwy.