WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1922]

Bigos na grillowanej kiełbasie ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bigos z kiszonej kapusty na grillowanej kiełbasie, z mięsem ze schabu i z suszonymi śliwkami i grzybami suszonymi.

Bigos na grillowanej kiełbasie ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos na grillowanej kiełbasie ze śliwkami

 

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg schabu
  • Kilka pętek grillowanej kiełbasy
  • Garść suszonych grzybów
  • Garść suszonych śliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy do bigosu
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Bigos na grillowanej kiełbasie ze śliwkami

ETAP 1:

Kapustę przepłukać zimną wodą, odcisnąć i poszatkować. Przełożyć do garnka. Schab pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z pieprzem ziołowym. Przełożyć do kapusty.

Kiełbasę pokroić w kostkę i również dodać do kapusty. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Dodać do kapusty.

Śliwki suszone pokroić na mniejsze kawałki i dodać do reszty. Dolać 2-3 szklanki wody i zacząć dusić kapustę. Dodać pozostałe przyprawy.

Po około 30 minutach dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dusić jeszcze ok. 30-40 minut. Odstawić do wystygnięcia. Grzyby namoczyć przez ok. 8 godzin. Następnie ugotować w wodzie w której się moczyly.

Grzyby wyjąć z wywaru, pokroić na mniejsze kawałki. Razem z wywarem przełożyć do bigosu. Ponownie zagotować.

Dusić około godziny. Podawać na ciepło.

Bigos na grillowanej kiełbasie ze śliwkami
Bigos na grillowanej kiełbasie po przygotowaniu w garnku
Bigos na grillowanej kiełbasie ze śliwkami
Suszone grzyby razem z wywarem dodane do bigosu
Bigos na grillowanej kiełbasie ze śliwkami
Suszone śliwki dodane do kapusty z mięsem i kiełbasą
Bigos na grillowanej kiełbasie ze śliwkami
Pokrojona grillowana kiełbasa dodana do kapusty