iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Bigos na wędzonym boczku i kiełbasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taki bigos bardzo lubię gotować jesienną porą. Jest bardzo syty, jedząc go wyczuwamy mnóstwo smaków i aromatów.

Bigos na wędzonym boczku i kiełbasie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bigos na wędzonym boczku i kiełbasie

 

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 2 laski kiełbasy
  • 20 dag grzybów suszonych,
  • 1 cebula,
  • 20 dag wędzonego boczku,
  • 2 marchewki,
  • 10 śliwek suszonych,
  • łyżeczka kminku,
  • 2 listki laurowe,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Bigos na wędzonym boczku i kiełbasie

Przygotowanie kapusty

Bigos na wędzonym boczku i kiełbasie
Kapusta i marchewki powinny być gotowane w dużym garnku.

Kapustę bardzo dokładnie płuczemy i odciskamy. Grzyby moczymy godzinę w 1/2 litra wody. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wrzucamy listki laurowe i kapustę, dodajemy starte marchewki. Gotujemy 20 minut.

Przygotowanie kiełbasy

Bigos na wędzonym boczku i kiełbasie
Kiełbasę kroimy ze skórką w średnią kostkę.

Kiełbasę należy pokroić w średnią kostkę.

Przygotowanie boczku

Bigos na wędzonym boczku i kiełbasie
Boczek powinien być chudy i pokrojony w średnią kostkę.

W średniej wielkości kostkę należy pokroić boczek.

Smażenie

Bigos na wędzonym boczku i kiełbasie
Mięsa i cebula powinny być tylko lekko przesmażone.

Smażymy boczek, cebulę i kiełbasę przez 3 minuty.

Gotowanie

Bigos na wędzonym boczku i kiełbasie
Składniki dodajemy porcjami a następnie dokładnie mieszamy.

Dodajemy do kapusty mięso. Solimy, pieprzymy, wrzucamy śliwki. Następnie dodajemy grzyby. Gotujemy wszystko przez godzinę. Następnie dodajemy kminek, gotujemy 30 minut i podajemy.


Tagi:

bigos