Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Bigos z kiełbasą i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bigos to smaczne i sycące jednogarnkowe danie.

Bigos z kiełbasą i boczkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bigos z kiełbasą i boczkiem

 

  • 1.5 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag mięsa wieprzowego
  • 1/2 kg wędzonego boczku
  • 1/2 kg kiełbasy czosnkowej
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 5-7 dag suszonych śliwek
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 przyprawa do bigosu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos z kiełbasą i boczkiem
Kiszoną kapustę włożyć do garnka, wlać 1 litr wody, dodać liście laurowe i gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Po 40 minutach do kapusty wsypać umyte śliwki. W międzyczasie na smalcu zrumienić pokrojone w plasterki kiełbasę, w kostkę mięso i boczek. Dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około pół godziny. Połączyć z kapustą, dodać ketchup, koncentrat pomidorowy, przyprawę do bigosu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. wymieszać i gotować 10-15 minut.
Bigos z kiełbasą i boczkiem
Kiełbasę pokroić w plasterki a mięso i boczek w kostkę
Bigos z kiełbasą i boczkiem
Rumiane miękkie mięso i wędlinę połączyć z kapustą