pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Bigos na kościach króliczych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

popularny bigos robiony tym razem na częściach królika podany z białą kiełbasą

Bigos na kościach króliczych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos na kościach króliczych

 

  • kapusta biała 2
  • kapusta kiszona 70 dag
  • kości królicze 1,5 kg
  • grzyby suszone 2 garście
  • śliwki suszone 1 garść
  • por 1
  • sól do smaku
  • jałowiec kilka ziaren
  • przecier pomidorowy 390g
  • kiełbasa podwawelska 40 dag
  • kiełbasa biała parzona 6
  • marchewka 1
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • liść laurowy kilka

Sposób przygotowania:

Bigos na kościach króliczych
Na spód garnka wkładamy kości królicze. Zalewamy je wodą. Rozpoczynamy gotowanie. Po kilku minutach dodajemy grzyby suszone i zabieramy się za kapustę. Kapustę kiszoną odciskamy i dodajemy do garnka. Kapustę białą szatkujemy i również wrzucamy do garnka. Gotujemy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojoną kiełbasę oraz piórka pora. Gotujemy 10 minut. Wsypujemy wszystkie przyprawy ziołowe oraz sól do smaku. Gotujemy kolejne 20 minut. Dodajemy przecier pomidorowy z bazylią i oregano. Dokładnie mieszamy i trzymamy na małym ogniu podtrzymującym gotowanie około 30 minut. Na ostatnie 10 minut do bigosu wrzucamy białe kiełbasy parzone. Mieszamy i chwilkę gotujemy. Bigos podajemy z kiełbaskami z pieczywem. Smacznego.
Bigos na kościach króliczych
Kości królicze wrzucamy na dno garnka w którym będziemy gotować bigos
Bigos na kościach króliczych
Zalewamy wodą i wrzucamy grzybki suszone, gotujemy
Bigos na kościach króliczych
Do garnka kolejno dodajemy kapustę kiszoną, białą, oraz warzywa
Bigos na kościach króliczych
Pod koniec gotowania wrzucamy przecier pomidorowy oraz kiełbasę białą parzoną