Sposób przygotowania:
Bigos staropolski
Grzyby przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, pozostawić na kilka godzin. Kapustę białą drobno poszatkować, kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku. Wszystko przełożyć do większego garnka. Mięso wołowe pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju, dodać do kapusty.
Dodać namoczone grzyby, śliwki, obrane jabłka, miód, musztardę, liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i jałowca. Wlać wywar mięsny, gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa i kapusty.
Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, wino i przyprawę do bigosu, gotować jeszcze przez 15 minut. Podczas gotowania bigos mieszać żeby się nie przypalił.
Dodać namoczone grzyby, śliwki, obrane jabłka, miód, musztardę, liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i jałowca. Wlać wywar mięsny, gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa i kapusty.
Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, wino i przyprawę do bigosu, gotować jeszcze przez 15 minut. Podczas gotowania bigos mieszać żeby się nie przypalił.