bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Bigos staropolski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bigos to tradycyjna potrawa która gości w każdym domu, każdy robi inaczej a ja przedstawiam swoją wersję. Na święta nie może go zabraknąć.

Bigos staropolski

Składniki:

Bigos staropolski

 

  • 2 kilogramy kiszonej kapusty

 

  • 0,5 kilograma białej kapusty

 

  • 0,5 litra wywaru mięsnego

 

  • 0,5 kilograma mięsa wołowego

 

  • 200 gram kiełbasy myśliwskiej

 

 

  • 1 duża cebula

 

 

  • 1 łyżka musztardy

 

 

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

 

  • Garść śliwek suszonych-najlepiej wędzonych

 

 

  • 3 listki laurowe

 

 

 

 

  • 100 ml. wina wytrawnego

 

 

  • Przyprawa do bigosu

 

  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos staropolski
Grzyby przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, pozostawić na kilka godzin. Kapustę białą drobno poszatkować, kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku. Wszystko przełożyć do większego garnka. Mięso wołowe pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju, dodać do kapusty.

Dodać namoczone grzyby, śliwki, obrane jabłka, miód, musztardę, liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i jałowca. Wlać wywar mięsny, gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa i kapusty.

Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, wino i przyprawę do bigosu, gotować jeszcze przez 15 minut. Podczas gotowania bigos mieszać żeby się nie przypalił.

Tagi:

bigos