Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Bigos turystyczny

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, pokrajać w kostkę usuwając

Bigos turystyczny

Składniki:

Bigos turystyczny

 

  • 500 g kapusty białej
  • 500 g kapusty włoskiej
  • 100 g kiełbasy zwyczajnej
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 cebula
  • 250 g śliwek węgierek
  • 200 g pomidorów
  • 1 puszka gulaszu
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • cukier i maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Bigos turystyczny
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, pokrajać w kostkę usuwając głąb i grube nerwy, zalać małą ilością wrzącej osolonejw ody, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować dalej pod przykryciem. Śliwki umyć, wypestkować, pokrajać w szerokie paski. pomidory umyć, sparzyć, obrać, pokrajać w cząstki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą i śliwkami a także pomidorami i gulaszem. Na koniec dodać obraną z osłonki pokrajaną kiełbasę. Chwilę poddusić i doprawić do smaku.