2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Bigos warzywny alla leczo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny warzywny bigosik idealny na wiosenno-letni obiad,podałam go z pszenną bagietką polecam każdemu!

Bigos warzywny alla leczo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos warzywny alla leczo

 

  • 40 dag kiełbasy śląskiej
  • 1 cebula dymka
  • kawałek pora
  • 1 papryka czerwona
  • 1 młoda cukinia
  • 2 pomidory
  • czubrica zielona do smaku
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1/2 łyżeczki kucharka
  • 3 łyżki oleju
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Bigos warzywny alla leczo
Warzywa myjemy,kroimy w grubą kostkę tak samo kiełbasę por w pół krążki. W rondlu rozgrzewamy trzy łyżki oleju wrzucamy kiełbasę por i dymkę dusimy 5 minut pod przykryciem,następnie dodajemy paprykę i cukinię dusimy kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając na koniec dodajemy pomidory,doprawiamy do smaku sola pieprzem czubricą i kucharkiem dusimy wszystko razem jeszcze 5 minut.Zestawiamy z ognia,podajemy gorące danie z bagietką pszenną posypane posiekaną matką pietruszki. Smacznego!
Bigos warzywny alla leczo
warzywa myjemy kroimy w grubą kostkę cukinii nie obieramy ze skórki
Bigos warzywny alla leczo
dusimy na niewielkiej ilości oleju z porem i cebulą dymką
Bigos warzywny alla leczo
dodajemy kolejno resztę warzyw paprykę i cukinię
Bigos warzywny alla leczo
na koniec wrzucamy pokrojone pomidory i doprawiamy do smaku