Janek6401

Janek6401

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Bigos swojski.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znakomity i smaczny bigos do klusek ziemniaczanych. A odgrzewany na drugi dzień jeszcze lepszy.

Bigos swojski. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos swojski.

 

  • 600 g kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 3 ziarnka pieprzu
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 małe opakowanie koncentratu pomidorowego
  • 1 laska kiełbasy Podwawelskiej.

Sposób przygotowania:

Bigos swojski.
Kapustę kiszoną płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Kroimy na desce na drobno i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Do garnka wrzucamy obraną i potartą na tarce warzywnej marchewkę i pietruszkę, obraną cebulę i pokrojoną w drobną kostkę. Kiełbasę obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę. Także ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz listki laurowe. Jak wszystko zacznie się gotować dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy przez jakiś czas. Trzymamy bigos do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Bigos bardzo dobrze smakuje z „Kluskami ziemniaczanymi”. Polecam na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy gdy się go odgrzewa. SMACZNEGO !
Bigos swojski.
Kiszona kapustę płuczemy, kroimy na desce na drobno.
Bigos swojski.
Pokrojoną kapustę i warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
Bigos swojski.
Także obraną i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę oraz cebulę.
Bigos swojski.
Na koniec dodajemy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz koncentrat pomidorowy.