eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Bigos z cukini Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny bigos nie zawsze musi być z kapusty.

Bigos z cukini Eli

Składniki:

Bigos z cukini Eli

 

  • 1kg cukini zielonej(młodej)
  • 1/2 kg cukini żółtej(młodej)
  • 2 papryki czerwone(duże)
  • 1 kg kiełbasy zwyczajnej
  • 1 kg cebuli
  • 1 puszka pomidorów pellatti-850 g
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 kostka bulionu z zielem angielskim i liściem laurowym
  • szczypta chilli
  • 8 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Bigos z cukini Eli
Umyć cukinie(ze skórką) i paprykę.Z papryk wyciąć szypułki i usunąć gniazda nasienne.Cebulę i czosnek obrać.Kiełbasę obrać z osłonek.Cukinie(ze skórką) i kiełbasę pokroić w kostkę.Paprykę pokroić w paski,cebulę w ćwierć krążki,zosnek przecisnąć przez praskę.W dużym garnku rozgrzać olej,wrzucić kiełbasę i chwilę smażyć.Dadać cebulę i czosnek,chwilę przesmażyć razem.Dodać paprykę,cukinię,kostę bulionową,przyprawić papryką słodką,przyprawą do kurczaka,chilli i dusić.Gdy cukinia będzie pół miękka dodać pomidory z puszki pokrojone razem z zalewą i dusić do miękkości cukini.Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.Smacznego!