pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Książka Kucharska: Bigos - tylko najlepsze przepisy

Bigos z kiełbasą i suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bigos - doskonały dodatek do ziemniaków, łazanek, schabowego lub jako samodzielne danie z chlebem.

Bigos z kiełbasą i suszonymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z kiełbasą i suszonymi grzybami

 

  • 3 kg kiszonej kapusty
  • 1,5 kg kiełbasy (najlepiej kilka rodzajów kiełbasy)
  • 1 litr tłustego rosołu
  • 1 wianek suszonych grzybów np. podgrzybków lub prawdziwków
  • przyprawy; sól, pieprz, papryka, kminek mielony
  • woda
  • olej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos z kiełbasą i suszonymi grzybami
Kapustę kiszoną posiekaj i włóż do dużego garnka. Zalej ją rosołem, wodą i gotuj na małym ogniu przez kilka godzin mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła. Namocz grzyby na noc. Następnego dnia. wstaw ponownie na mały ogień kapustę dodaj namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż ja do garnka i wymieszaj z grzybami i kapustą. Dodaj przyprawy. Kapustę z dodatkami gotować jeszcze kilka godzin, mieszając od czasu do czasu i dolewając wody, jeżeli zajdzie taka potrzeba. Spróbować i doprawić jeszcze do smaku. Gotowy bigos podawać na gorąco.
Bigos z kiełbasą i suszonymi grzybami
Kapustę gotować w ganku z grubym spodem, mieszając i dolewając wody, żeby się nie przypalił.
Bigos z kiełbasą i suszonymi grzybami
Suszone grzyby zarówno kapelusze jak i ogonki namoczyć na noc.
Bigos z kiełbasą i suszonymi grzybami
Do kapusty dodać grzyby, podsmażoną kiełbaskę i przyprawy.
Bigos z kiełbasą i suszonymi grzybami
Bigos musi się długo gotować, aby miał bardziej wyrazisty smak i aromat.