gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Bigos z kalarepą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowany bigos z dodatkiem kalarepy podaję jako dodatek do obiadu lub jako ciepłą kolację. Polecam.

Bigos z kalarepą

Składniki:

Bigos z kalarepą

 

  • 1 kapusta biała (ok.1kg)
  • 3 kalarepy
  • 4 cienkie parówki
  • 1 łyżka ketchupu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne chili
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Bigos z kalarepą

ETAP 1:

Bigos z kalarepą
Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka.

Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka (na dno wlewamy oliwę).

ETAP 2:

Bigos z kalarepą
Startą na tarce o dużych oczkach kalarepę dodajemy do kapusty.

Kalarepę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż kapusta będzie miękka.

ETAP 3:

Bigos z kalarepą
Do warzyw dodajemy pokrojone w plasterki parówki.

Parówki kroimy w plasterki i dodajemy do kapusty i kalarepy. Mieszamy.

ETAP 4:

Bigos z kalarepą
Do warzyw i parówki dodajemy ketchup, koncentrat i przyprawy.

Następnie dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: sól, pieprz i pieprz cayenne. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez chwilę. Wykładamy na półmisek.


Tagi:

bigos kalarepa