gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Bigos z klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bigos z klopsikami podają jako danie na ciepłą kolację lub jako dodatek do obiadu. Polecam. Jest bardzo smaczny.

Bigos z klopsikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z klopsikami

 

  • 1 średnia główka kapusty białej
  • 4 łyżki oliwy
  • 350 gram mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
  • ostra papryka
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos z klopsikami
Klopsiki wykonujemy według tego przepisu https://gotujmy.pl/klopsiki-z-warzywami-w-sosie-pomidorowym,przepisy-przepisy-na-obiad-przepis,222556.html Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka (na dno wlewamy oliwę) i dusimy pod przykryciem (co jakiś czas mieszając) do momentu, aż będzie miękka, Po czym dodajemy klopsiki oraz koncentrat, ketchup i przyprawy: sól, pieprz i ostrą paprykę. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę. Bigos z klopsikami wykładamy na półmisek.
Bigos z klopsikami
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy.
Bigos z klopsikami
Z masy formujemy małe kulki, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Bigos z klopsikami
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka (na dno wlewamy oliwę) i dusimy pod przykryciem.
Bigos z klopsikami
Do kapusty dodajemy klopsiki oraz koncentrat, ketchup i przyprawy