aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Lekki bigos z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Delikatny i aromatyczny bigos z młodej kapusty. Idealny na letnią przekąskę.

Lekki bigos z młodej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekki bigos z młodej kapusty

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 300 g łopatki
  • 1 kiełbasa śląska
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • Kucharek

Sposób przygotowania:

Lekki bigos z młodej kapusty
Poszatkowaną kapustę obgotowujemy 5 minut, następnie odlewamy połowę wody. Do kapusty dodajemy liście, ziela, przyprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem. Dusimy do miękkości. W osobnym rondlu dusimy umytą i pokrojoną w mniejsze kawałki łopatkę. Na patelni smażymy pokrojoną cebule i kiełbasę, następnie dodajemy ją do kapusty. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę dusimy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Na samym końcu dodajemy miękką łopatkę. Lekko mieszamy i bigos z młodej kapusty mamy już gotowy.
Lekki bigos z młodej kapusty
Poszatkowaną kapustę obgotowujemy 5 minut, następnie odlewamy połowę wody.
Lekki bigos z młodej kapusty
Na patelni smażymy pokrojoną w piórka cebule.
Lekki bigos z młodej kapusty
Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli.
Lekki bigos z młodej kapusty
Do garnka z kapustą dokładamy cebule, kiełbasę, łopatkę, przecier i koperek. Mieszamy i bigos gotowy.