Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Bigos z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyk w śród dań jednogarnkowych zwłaszcza w zimne dni . Bigos z kapusty kiszonej i świeżej z dodatkiem mięsa i kiełbasy wiejskiej.

Bigos z kapusty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bigos z kapusty

 

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1 mała główka kapusty świeżej
  • 1 golonka wieprzowa
  • 50 dag mięsa wieprzowego np. karkówka
  • 2 laski dobrej kiełbasy wiejskiej
  • 3 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
  • dodatkowo:
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • granulowany, pieprz ziołowy, pieprz czarny,maggi, majeranek, ewentualnie przyprawa do bigosu do smaku

Sposób przygotowania:

Bigos z kapusty

Przygotowanie kapusty kiszonej:

Bigos z kapusty
Mięso oraz kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy

Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie. Mięso i golonkę płuczemy. Golonkę,mięso pokrojone na 4 części wkładamy do dużego garnka.

Na mięso wykładamy kiszoną kapustę i zalewamy wodą. Dodajemy wegetę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarnka kminku.

Gotujemy do miękkości bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Ewentualnie uzupełniamy odparowany płyn wodą.

Przygotowanie kapusty świeżej:

Bigos z kapusty
Poszatkowaną kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości

Kapustę świeżą płuczemy. Wycinamy głębia. Szatkujemy kapustę. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy wrzącą wodą. Lekko solimy i gotujemy do miękkości.

Łączenie kapusty z mięsem:

Bigos z kapusty
Do kapusty kiszonej i świeżej dodajemy rozdrobnione mięso

Z ugotowanej kapusty kiszonej wyciągamy ugotowane mięso i golonkę. Lekko studzimy. Mięso kroimy w kawałki.

Mięso z golonki odrywamy od kości i również kroimy. Przekładamy do garnka z kiszoną kapustą. Dodajemy świeżą ugotowaną kapustę i dokładnie mieszamy. Gotujemy razem chwilę.

Przygotowanie kiełbasy:

Bigos z kapusty
Do zeszklonej cebuli na patelni dodajemy pokrojoną kiełbasę wiejską

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę wiejską kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec.

Wkładamy najpierw pokrojoną cebulę i szklimy. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i wszystko razem mieszając podsmażamy.

Etap końcowy:

Bigos z kapusty
Do ugotowanej kapusty z mięsem dodajemy przecier pomidorowy

Do ugotowanej kapusty z mięsem dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą oraz przecier pomidorowy.

Mieszamy dokładnie razem. Gotujemy parę minut od czasu do czasu mieszając.

Pod koniec gotowania dodajemy pieprz czarny i ziołowy, czosnek granulowany,maggi, majeranek i sól do smaku ewentualnie przyprawę do bigosu.

Chwilę razem gotujemy.

Z tego przepisu wychodzi dość dużo bigosu dlatego ja sporą jego część pasteryzuję w litrowych słoikach i wynoszę w chłodne miejsce do spiżarni.


Tagi:

danie bigos