Sposób przygotowania:
Bigos z kapustyPrzygotowanie kapusty kiszonej:
Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie. Mięso i golonkę płuczemy. Golonkę,mięso pokrojone na 4 części wkładamy do dużego garnka.
Na mięso wykładamy kiszoną kapustę i zalewamy wodą. Dodajemy wegetę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarnka kminku.
Gotujemy do miękkości bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Ewentualnie uzupełniamy odparowany płyn wodą.
Przygotowanie kapusty świeżej:
Kapustę świeżą płuczemy. Wycinamy głębia. Szatkujemy kapustę. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy wrzącą wodą. Lekko solimy i gotujemy do miękkości.
Łączenie kapusty z mięsem:
Z ugotowanej kapusty kiszonej wyciągamy ugotowane mięso i golonkę. Lekko studzimy. Mięso kroimy w kawałki.
Mięso z golonki odrywamy od kości i również kroimy. Przekładamy do garnka z kiszoną kapustą. Dodajemy świeżą ugotowaną kapustę i dokładnie mieszamy. Gotujemy razem chwilę.
Przygotowanie kiełbasy:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę wiejską kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec.
Wkładamy najpierw pokrojoną cebulę i szklimy. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i wszystko razem mieszając podsmażamy.
Etap końcowy:
Do ugotowanej kapusty z mięsem dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą oraz przecier pomidorowy.
Mieszamy dokładnie razem. Gotujemy parę minut od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec gotowania dodajemy pieprz czarny i ziołowy, czosnek granulowany,maggi, majeranek i sól do smaku ewentualnie przyprawę do bigosu.
Chwilę razem gotujemy.
Z tego przepisu wychodzi dość dużo bigosu dlatego ja sporą jego część pasteryzuję w litrowych słoikach i wynoszę w chłodne miejsce do spiżarni.