renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Bigos z kapusty włoskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bigos.... no cóż to można powiedzieć polska potrawa narodowa. Ja proponuję wersję z kapusty włoskiej.

Bigos z kapusty włoskiej

Składniki:

Bigos z kapusty włoskiej

 

  • 1 duża kapusta włoska
  • 1 golonka indycza
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej suszonej
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka suszonych grzybów

Sposób przygotowania:

Bigos z kapusty włoskiej

Etap 1

Bigos z kapusty włoskiej
Kapustę oczyścić i drobno pokroić nożem.

Kapustę oczyścić i drobno pokroić nożem.

Etap 2

Bigos z kapusty włoskiej
Całą poszatkowaną kapustę umieścić w dużym garnku

Całą poszatkowaną kapustę umieścić w dużym garnku, na dno nalać 1 szklankę wody.

Etap 3

Bigos z kapusty włoskiej
Następnie dołożyć do kapusty umyte mięso.

Następnie dołożyć mięso.

Etap 4

Bigos z kapusty włoskiej
Dodać grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec.

Dodać grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec. Przykryć i gotować do momentu gdy mięso będzie miękkie.

Etap 5

Bigos z kapusty włoskiej
Wyciągnąć z kapusty mięso, oddzielić od kości, pokroić i dodać z powrotem do kapusty.

Wyciągnąć z kapusty mięso, oddzielić od kości, pokroić i dodać z powrotem do kapusty. dodać również resztę przypraw i przecier pomidorowy.

Gotować jeszcze ok. 20 minut i gotowe.


Tagi:

bigos danie