Sposób przygotowania:
Bigos z młodej kapusty
Kapustę drobno poszatkuj. Przełóż do garnka, zalej wodą, posól i zagotuj. Odcedź wodę. Na dno garnka wrzuć łyżkę masła oraz pokrojoną cebulę. Chwilę podsmaż kapustę. Następnie podlej kapustę wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek, przyprawę uniwersalną, posiekany koper oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę. Gotuj na małym ogniu około 15 minut. Kiełbasę pokrój w plasterki, podsmaż na odrobinie oliwy. Dodaj do bigosu. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę, natomiast pomidora w półplasterki. Dodaj do kapusty. Wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut. Z łyżki masła i mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj do bigosu. Wymieszaj i chwilę pogotuj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.