Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Bigosik z młodej kapustki wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam szybkie i smaczne danie czyli bigos z młodej kapustki, który można podawać zarówno z ziemniakami jak i z pieczywem.

Bigosik z młodej kapustki wg Megg Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bigosik z młodej kapustki wg Megg

 

  • 1 młoda kapustka
  • 1 cebula
  • 3 kiełbaski śląskie
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 szkl rosołu
  • 2 łyżki przyprawy do bigosu
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Bigosik z młodej kapustki wg Megg
Kapustkę drobno poszatkować, wrzucić do gorącej osolonej wody i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać również pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażyć. Do ugotowanej i odcedzonej kapusty wlać rosół, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę do bigosu oraz podsmażoną kiełbasę i cebulę. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dusić na małym ogniu ok. 30 min.
Bigosik z młodej kapustki wg Megg
Poszatkowana, ugotowana i odcedzona kapustka.
Bigosik z młodej kapustki wg Megg
Pokrojona w kostkę kiełbaska, podsmażona na patelni.
Bigosik z młodej kapustki wg Megg
Pokrojona w kostkę cebulka, podsmażona na patelni.