Sposób przygotowania:
Pyszny bigos z młodej kapusty
Kapustkę obieramy z wierzchnich liści, drobno szatkujemy, płuczemy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy około 10 minut ze skórką od boczku oraz zielem angielskim. W tym czasie kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy razem na rozgrzanej patelni. Cebulę obieramy, kroimy również w kostkę i dodajemy do boczku. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę. Kapustę odcedzamy, zostawiamy odrobinę wody, skórkę z boczku wyrzucamy. Do kapusty dodajemy obrane, umyte i starte na grubych oczkach marchewki oraz pokrojone pomidory. Następnie dodajemy przesmażony boczek z cebulką i dusimy pod przykryciem około 5-10 minut. Dodajemy roztarte zioła prowansalskie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bernadetta
evita0007