migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Bigosik z młodych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dostałam od mamy kaputkę, resztę warzyw zebrałam w warzywniaczku i tak powstał ten pyszny bigosik. Warzywka młode więc gotowanie nie trwało długo.

Bigosik z młodych warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigosik z młodych warzyw

 

  • 1, 5 główki kapusty
  • 1 litr wody lub bulionu
  • 2 duże młode cebule
  • 4 młode marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek włoszczyzny( natki pietruszki,liśćia selera i pora)
  • 400 g cienkiej kiełbasy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bigosik z młodych warzyw
Kapustę drobno poszatkować lub pokroić, włożyć do garnka. Młodą marchewkę dokładnie umyć i pokroić w plasterki lub półplasterki. Włoszczyznę drobno posiekać. Do kapusty dodać pokrojoną marchewkę i włoszczyznę. Zalać wodą i gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebula zmięknie, następnie dodać mąkę i dokładnie wszystko wymieszać. Gdy kapusta będzie już miękka dodać zasmażkę oraz posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i jeszcze chwilkę wszystko razem gotować.
Bigosik z młodych warzyw
Etap 1 Kapustę drobno poszatkować lub pokroić, włożyć do garnka.
Bigosik z młodych warzyw
Etap 2 Włoszczyznę drobno posiekać i dodac do kapusty.
Bigosik z młodych warzyw
Etap 3 Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni. Dodać pokrojoną cebulę.
Bigosik z młodych warzyw
Etap 4 Gdy kapusta będzie już miękka dodać zasmażkę oraz posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i jeszcze chwilkę wszystko razem gotować.

Tagi:

kielbasa bigos