kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Książka Kucharska: Bigos - tylko najlepsze przepisy

Bigos wg kasperki2

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bigos można zamrozić lub zawekować i otworzyć jako szybki obiad

Bigos wg kasperki2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos wg kasperki2

 

  • 1,3 białej kapusty
  • 2 kg kości
  • 2 koncentraty pomidorowe (małe)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 6 śliwek
  • 1/4 selera
  • 8 ziela anielskiego
  • 10 suszonych grzybów
  • 1,5 łyżki warzywka
  • 4 listki laurkowe
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 3 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Bigos wg kasperki2
Do wody wrzuć: liście, ziele, śliwki, grzyby i warzywko. Zacznij siekać kapustę i wrzuć do wody jak zacznie się gotować. W między czasie nastaw kości aby się ugotowały, odstaw i obierz z mięsa ( na końcu wrzucimy do bigosu ). Zszatkuj całą kapustę, jak zacznie mięknąć ( tu sposób tylko na próbowanie kucharza ), dodaj starte warzywa na grubej tarce buraczkowej. Dodaj do kapusty. Następnie dodaj przyprawy ( kolendrę roztłucz w moździerzu, dodaj pozostałe warzywa i mieszankę wymieszaj dokładnie ), następnie wsyp do kapusty z warzywami. Dokładnie wymieszaj. Wrzuć obrane mięso ( wywaru z kości nie wylewaj, przyda się do zupy kremu dyniowego ), i koncentraty pomidorowe. Wymieszaj dokładnie razem i jeszcze ok 10 min pogotuj pod przykryciem. Jak ostygnie możesz poporcjować i zamrozić lub powkładać do słoików i zawekować. Smacznego
Bigos wg kasperki2
Etap 1 - białą kapustę posiekaj w paski i wrzuć na gorącą wodę
Bigos wg kasperki2
Etap 2 - kolendrę rozbij w moździeżu i wymieszaj z innymi przyprawami
Bigos wg kasperki2
Etap 3 - ugotuj i oboierz kości oraz wrzuć do bigosu
Bigos wg kasperki2
Etap 4 - na koniec dodaj koncentrat i całość dobrze wymieszaj