ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Biodrówka w młodej kapuście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biodrówka mocno usmażona i duszona w młodej kapuście z papryką jest doskonałym daniem i na obiad i na kolację.

Biodrówka  w młodej kapuście Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Biodrówka w młodej kapuście

 

  • biodrówka 2 sztuki większe,
  • olej rzepakowy 12 łyżek,
  • przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania,
  • mąka pszenna do obtaczania 1/2 szklanki,
  • kapusta 1 główka średnia,
  • papryka 2 sztuki średnie,
  • sól 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • woda 1-2 szklanki,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Biodrówka w młodej kapuście
Z biodrówki wyciąć kość, mięso pokroić na większe kawałki, , natrzeć przyprawą do wieprzowiny, obsypać mąką i na gorącym oleju mocno je zrumienić-usmażyć z każdej strony.

Kapustę pokroić nie za cienko, wsypać do miski i zalać wrzątkiem na 2 minuty, wodę wylać i kapustę dodać do żeberek.

Dodać drobno pokrojoną paprykę, dodać soli, pieprz mielony, wlać 1 szklankę wody , wymieszać.

Pod przykryciem dusić z 35 minut, do miękkości mięsa na średnim ogniu, jeśli trzeba to dolać jeszcze trochę wody, na koniec wsypać posiekaną pietruszkę, podawać z czym się lubi.
Biodrówka  w młodej kapuście
Kość po obraniu biodrówki wykorzystać do zupy lub zamrozić na później.
Biodrówka  w młodej kapuście
Kapusta sparzona jest delikatniejsza i miękka.
Biodrówka  w młodej kapuście
Papryka doskonale smakuje z kapustą i mięsem.
Biodrówka  w młodej kapuście
Doskonale smakuje na obiad i na kolację.
Biodrówka  w młodej kapuście
Biodrówka  w młodej kapuście
Biodrówka  w młodej kapuście
Biodrówka  w młodej kapuście