Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczona długo marynowana biodrówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wieprzowa biodrówka marynowana kilkadziesiąt godzin, a następnie długo pieczona... Kruche, mięciutkie pieczone mięsko...

Pieczona długo marynowana biodrówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona długo marynowana biodrówka

 

Sposób przygotowania:

Pieczona długo marynowana biodrówka
Gorczycę, płatki papryki i ziele angielskie przełożyć do moździerza i dobrze utrzeć. Utarte przyprawy przełożyć do miseczki. Dodać do nich suszoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, ocet, sól ziołową i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso. Mięso w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 36-40 godzin. Co kilka godzin mięso odwrócić. Po tym czasie mięso przełożyć do woreczka do pieczenia i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Mięso piec w 160 stopniach przez ok. 2 godziny. Upieczone mięso podzielić na porcje.
Pieczona długo marynowana biodrówka
Część przypraw dokładnie utarta w moździerzu.
Pieczona długo marynowana biodrówka
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Pieczona długo marynowana biodrówka
Wieprzowa biodrówka dokładnie pokryta przygotowaną marynatą.
Pieczona długo marynowana biodrówka
Zamarynowane mięso w woreczku do pieczenia ułożone w naczyniu do zapiekania.