EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Biriani czyli kurczak po indyjsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 200
  • KALORIE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jedna z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z kuchni indyjskiej. Moja wersja to ryż basmati pachnący cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżego startego imbiru, aromatycznych, soczystych kawałków kurczaka i suszonych śliwek.

Biriani czyli kurczak po indyjsku

Składniki:

Biriani czyli kurczak po indyjsku

 

  • 200g ryżu basmati
  • 750g mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 cebule
  • 40g startego świeżego imbiru
  • 100g suszonych śliwek
  • 1,5 łyżki przyprawy Biryani Masala
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Biriani czyli kurczak po indyjsku

ETAP 1:

1. Ryż wypłukać w wodzie, następnie zalać wodą i odstawić na około 15-20 minut. Po tym czasie ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.

ETAP 2:

2. Mięso z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i paprykami. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.

ETAP 3:

Biriani czyli kurczak po indyjsku
do ryżu i mięsa dodać przyprawy dokładnie doprawić

3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie z dodatkiem masła. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, starty imbir, przyprawę biryani masala, pół szklanki wody i mięso z kurczaka. Smażyć tak długo aż mięso będzie miękkie.

ETAP 4:

4. Na koniec dodać ugotowany ryż i jeszcze chwilę smażyć.