VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak w curry z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Danie z nutą kuchni indyjskiej. Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają ostre potrawy. To przenosimy się do Indii.

Kurczak w curry z pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak w curry z pieczarkami

 

  • 600 g filetu z kurczaka
  • Przyprawa do gyrosa
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 200 g ryżu (2 torebki)
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w curry z pieczarkami
Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy w osobnym garnku na oleju. Pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy do cebuli. Dusimy około 10 minut. Po tym czasie wsypujemy 1 torebkę surowego ryżu. Podlewamy bulionem. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą czerwoną papryką. Dusimy do miękkości ryżu. Dodajemy usmażonego kurczaka, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut. Podajemy z ugotowana drugą torebką ryżu.
Kurczak w curry z pieczarkami
Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, przyprawiamy i smażymy
Kurczak w curry z pieczarkami
Pieczarki dusimy z cebulą, dodajemy ryż i przyprawy