Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Krewetki z kurczakiem w indyjskiej masali

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kuchnia indyjska jest pełna niespodziewanych połączeń i niezwykłych aromatów. Pachnące kuminem , imbirem i czosnkiem krewetki w towarzystwie kurczaka przenoszą nas do tego pełnego sprzeczności, ale jakże pięknego i smacznego kraju

Krewetki z kurczakiem w  indyjskiej masali

Składniki:

Krewetki z kurczakiem w indyjskiej masali

 

  • 400 gram krewetek - najlepiej surowych, ale mogą być i gotowane
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • Puszka pomidorów
  • 1 cebula czerwona
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki cuminu
  • Sok z ½ cytryny

 

Sposób przygotowania:

Krewetki z kurczakiem w indyjskiej masali
Krewetki obieramy i myjemy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Na Patelni rozpuszczamy łyżkę oliwy lub masła klarowanego dodajemy przyprawy tj.: pokrojoną drobno papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz sól, pieprz, kurkumę, kolendrę i cumin, przyprawy przesmażamy chwilę aż do momentu kiedy zacznie unosić się ich zapach. Do mieszanki przypraw dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy go na złoto około 6 minut. Kiedy kurczak się zarumieni dodajemy do niego cebulę i wlewamy 50 ml wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut, aż cebula trochę zmięknie. Na patelnie wlewamy pomidory z puszki – przykrywamy patelnie i gotujemy wszystko 5 minut. Po tym czasie dokładamy krewetki i gotujemy wszystko jeszcze 5 minut. Sos doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko .