ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Bistecca rara stek wołowy krwisty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Stek wołowy krwisty dobry na każdą okazje

Bistecca rara stek wołowy krwisty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bistecca rara stek wołowy krwisty

 

 

Sposób przygotowania:

Bistecca rara stek wołowy krwisty
Mięso wołowe plaster o grubości 1,5 cm wycinam z większego kawałka polędwicy wołowej lekko przerośniętym małym tłuszczykiem. Myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, sypiemy czarnym pieprzem w okół lekko nacinamy na brzegach aby na się nie zwijał jak go będziemy smażyć, skraplamy oliwą z oliwek i kładziemy na rozgrzaną patelnie najlepiej grillowej (ja używam teflonowej z grubym dnem do smażenia bez tłuszczu).pierwszą stronę smażymy około 1 minuty potem przewracamy na drugą i smażymy ale teraz 3 minuty następnie przewracamy ponownie i jeszcze smażymy 1 minutę. Wykładamy na talerz i solimy. Podajemy z pieczywem lub z frytkami. Ja lubię krwisty w tak sposób to robię jak go kroję jest różowy w środku. Życzę smacznego. :)
Bistecca rara stek wołowy krwisty
z dużego kawałka mięsa kroimy na grubość 1,5 cm do 2 cm
Bistecca rara stek wołowy krwisty
mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i sypiemy pieprzem
Bistecca rara stek wołowy krwisty
skropiony oliwą z oliwek wkładamy na gorącą patelnie

Tagi:

mięso