suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Biszkop z masą serową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Znakomity biszkopt z masą serową

Biszkop z masą serową

Składniki:

Biszkop z masą serową

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj;
  • 5 łyżek mąki pszennej;
  • 5 łyżek cukru;
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 25 dag masła;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 litr mleka;
  • 0,5 litra kwaśnej śmietany;
  • 3 żółtka;
  • do dekoracji: wiórki kokosowe, tarta czekolada.

Sposób przygotowania:

Biszkop z masą serową
Podane składniki wymieszać dokładnie i upiec biszkopt w tem 180oC, przez ok 30 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem. Mleko zagotować i do gotującego wlać śmietanę wymieszaną z trzema żółtkami. Podgrzewać aż zrobi się ser. Odcedzić i ostudzić. Zimny utrzeć z masłem i cukrem. Gdy masa będzie jednolita wyłożyć na ciasto. Następnie wierzch ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi lub posypujemy startą czekoladą (najlepiej gorzką).