Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Biszkopt anyżowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobre ciasto do popołudniowej herbatki.

Biszkopt anyżowy

Składniki:

Biszkopt anyżowy

 

  • 6 jajek
  • 10 dag mąki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki zmielonych nasion anyżu

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt anyżowy
Dokładnie zmielony i przesiany cukier puder ucieramy z żółtkami. Dodajemy zmielone nasiona anyżu. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą żółtkową, po czym dodajemy mąkę. Całość wykładamy do dokładnie natłuszczonej formy i pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku. Po upieczeniu kroimy ciasto na długie, wąskie plastry i jeszcze raz wkładamy do piekarnika. tak wysuszone ciasto długo zachowuje świeżość.