Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Biszkopt ciemny z kremem malinowym.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Lekkie i pyszne ciasto na każdą okazję. Ma kolorowy krem cieszący oczy.

Biszkopt ciemny z kremem malinowym. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biszkopt ciemny z kremem malinowym.

 

 

  • szklanka cukru

 

  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

 

  • galaretka malinowa

 

  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Biszkopt ciemny z kremem malinowym.
Biszkopt ciemny:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko mieszamy. Wlewamy do wołożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok. 30-40 min w 160-180 stopniach.

Krem malinowy:
W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę. Śmietanę ubijamy dodając cukier puder i powoli tężejącą galaretkę.

Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części i przekładamy kremem. Ciasto można polać z wierzchu lukrem.
Biszkopt ciemny z kremem malinowym.
Dokładnie przesiewamy mąkę na biszkopt, żeby w cieśnie nie było grudek.
Biszkopt ciemny z kremem malinowym.
Wszystkie składniki na ciasto starannie odmierzamy.