Sposób przygotowania:
Biszkopt czekoladowy rzucany
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zimne białka oddzielamy od żółtek ( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały " czyste " ). Ubijamy je na sztywną pianę . Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając. Dodajemy po 1 żółtku - nadal ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy - robimy to za pomocą drewnianej łyżki ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ). Dokładnie wymieszane wylewamy do tortownicy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia. Boków NICZYM nie smarujemy. Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ). Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem. ( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut ) Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z tortownicą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra. Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku. Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Gotowe! PS. Czekoladowy NIGDY nie wychodzi u góry całkowicie równy. Gdy chcemy użyć go do przełożenia tortu odwracamy " do góry nogami "