Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 292]

Mocno krucha tarta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wypiek jest pyszny i bardzo smaczny. Samo przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały zarówno na małe uroczystości, jak i święta.

Mocno krucha tarta

Składniki:

Mocno krucha tarta

na ciasto kruche

  • 300 g maki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

na masę makową

  • 400 g mielonego maku
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 200 g miodu
  • 2 białka

Sposób przygotowania:

Mocno krucha tarta
Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Formę na tartę samrujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Pierwszą wałkujemy i oblepiamy dno i boki tarty. Drugą też wałkujemy na wielkość wierzchu tarty.

Masa makowa: Mleko zagotowujemy z miodem. Dodajemy mak. Gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do napęcznienia na godzinę. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z zimną masą makowa.

Masę makową układam w środku formy. Na masie układam rozwałkowane ciasto. Ciasto piekę około 75 minut w 180 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję.