Sposób przygotowania:
Biszkopt domowy- ciasto podstawowe
Jaka umyć. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na jednolitą, jasną masę. Do żółtek wlać olei i wodę, ponownie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. dodać ją do wcześniej przygotowanej masy, dokładnie wymieszać. Z białek, z dodatkiem szczypty soli, ubić sztywną pianę. Ubite białka dodawać do ciasta i delikatnie, najlepiej ręcznie, mieszać plastikową łyżką. Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, albo wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę. Wstawić do wcześniej nagrzanego pieca na 170- 180 st. ciasto piec ok 30- 40 minut. Ciasto można sprawdzić wbijając w niego drewniany patyczek. Placek jest gotowy, jeżeli nie przykleja się do patyczka i jest rumiany.