ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Biszkopt kakaowy z masą owocowo-budyniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kakaowy biszkopt z masą budyniową z dodatkiem prażonych jabłek połączonych z galaretką, oblany polewą czekoladową.

Biszkopt kakaowy z masą owocowo-budyniową

Składniki:

Biszkopt kakaowy z masą owocowo-budyniową

Biszkopt kakaowy

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki kakao

Masa jabłkowa

Masa budyniowa

Polewa czekoladowa

Pozostałe składniki

  • Posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt kakaowy z masą owocowo-budyniową

Przygotowanie biszkoptu i masy

Biszkopt kakaowy z masą owocowo-budyniową
Z podanych skladników upiec biszkopt oraz przygotować masę

Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem, delikatnie wymieszać z ciastem, po czym dodać kakao. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec ok.20-30 min. Po upieczeniu pozostawić biszkopt aby wystygł. Gdy wystygnie biszkopt przekroić na pół.


Część mleka wlać do garnka, dodać cukier, zagotować. Resztę składników dokładnie wymieszać z pozostałym mlekiem i powstałą mieszankę wlać na wrzątek, ugotować na budyń. Zdjąć z ognia, po czym pozostawić do wystudzenia.

Wykończenie

Biszkopt kakaowy z masą owocowo-budyniową
Ciasto biszkoptowe przełożyć masą budyniową i jabłkową, polać polewą

Gdy budyń ostygnie zmiksować go z miękką margaryną.


Umyć jabłka, obrać, po czym przełożyć do garnka, włożyć margarynę. Wstawić na mały ogień, odrobinę uprażyć. Galaretkę w proszku wsypać do jabłek, dokładnie wymieszać, jeszcze chwilę prażyć. Zdjąć z ognia i zostawić do wystudzenia.


Gdy masa zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt, następnie wyłożyć masę budyniową, po czym przykryć biszkoptem. Przygotować polewę: wszystkie składniki przełożyć do garnka, mieszając zagotować i zdjąć z ognia.


Gdy trochę ostygnie polać nią ciasto. Schłodzić. Następnie udekorować.