jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Biszkopt kakaowy dwuwarstwowy z masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto kakaowe dwuwarstwowe i o dwuwarstwowej masie posypane po wierzchu kakao, po prostu rozpływa się w ustach.

Biszkopt kakaowy dwuwarstwowy z masą

Składniki:

Biszkopt kakaowy dwuwarstwowy z masą

Biszkopt kakaowy

  • Mąka 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • jajka 6 szt.
  • Kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Msa brązowa:

  • śnieżki 2 szt.
  • mleko 400 ml
  • kakao 2 -3 łyżki
  • żelatyna 1 łyżka
  • galaretki cytrynowe 2 szt.
  • woda wrząca 1 szklanka

Masa biała :

  • śnieżki 2 szt.
  • mleko 400 ml
  • galaretki agrestowe 2 szt.
  • wrząca woda 1 szklanka
  • kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

Biszkopt kakaowy dwuwarstwowy z masą
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i dalej ubijać. Wsypać po łyżce mąki przesianej wymieszanej z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszać szpatułką i wyłożyć na blaszkę. Piec w 190 stopniach do suchego patyczka. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na dwa blaty.

Masa biała:

Śnieżki ubić z mlekiem i dodać ostudzoną galaretkę, schłodzić.

Masa brązowa:

Śnieżki ubijać z mlekiem, dosypując kakao i pod koniec dodawać po trochu chłodnej galaretki i żelatynę. Ubijać jeszcze chwilę aż zacznie gęstnieć.

Na pierwszy blat wylać masę ciemną i na tę masę wylać masę białą. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i posmarować po wierzchu masą białą odłożoną i posypać kakao do dekoracji.

Schłodzić w lodówce kilka godzin.