Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 315]

Świąteczny makowiec przekładany

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

By poczuć magię świąt należy upiec właśnie takie ciasto. Jego magiczny smak ukryty jest w cieście makowym przełożonym masą serową z dodatkiem białej czekolady oraz z dodatkiem truskawkowego ptasiego mleczka i galaretki truskawkowej.

Świąteczny makowiec przekładany Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczny makowiec przekładany

na ciasto makowe:

na masę serową:

dodatkowo:

  • 1 op. ptasiego mleczka o smaku truskawkowym w białej czekoladzie
  • 1 galaretka truskawkowa
  • gotowa polewa czekoladowa
  • cukrowe ozdoby

Sposób przygotowania:

Świąteczny makowiec przekładany

Przygotowanie ciasta:

Masło ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy po 1 żółtku. Ciągle ucierając dodajemy zmielony mak, mąkę ziemniaczaną przesianą z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, miód, orzechy. Ubijamy sztywną pianę z białek i delikatnie mieszamy z ciastem. Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 min. do momentu, aż patyk wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu studzimy ciasto. Przekrawamy na 2 części.

Przygotowanie masy serowej:

Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawiamy na chwilę by napęczniała. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i mieszając rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody. Od razu do gorącej czekolady dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy dodając stopniowo zmielony ser i wystudzoną czekoladę. Na samym końcu mieszamy z cukrem pudrem. Odstawiamy do zimnego miejsca aby lekko stężała.

Przygotowanie galaretki:

Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Składanie ciasta:

Na spód dajemy 1 część ciasta makowego, na nim rozsmarowujemy 1/2 masy serowej, na masie układami rzędami w odstępach ptasie mleczko. W luki między ptasie mleczko wlewamy tężejącą galaretkę i rozsmarowujemy drugą część masy serowej. Przykrywamy 2 częścią ciasta makowego. Lekko dociskamy.

Ciasto polewamy przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową. Posypujemy cukrowymi posypkami.

Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki.

Świąteczny makowiec przekładany
Makowiec przekładany masą z sera i białej czekolady