Sposób przygotowania:
Świąteczny makowiec przekładanyPrzygotowanie ciasta:
Masło ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy po 1 żółtku. Ciągle ucierając dodajemy zmielony mak, mąkę ziemniaczaną przesianą z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, miód, orzechy. Ubijamy sztywną pianę z białek i delikatnie mieszamy z ciastem. Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 min. do momentu, aż patyk wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu studzimy ciasto. Przekrawamy na 2 części.
Przygotowanie masy serowej:
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawiamy na chwilę by napęczniała. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i mieszając rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody. Od razu do gorącej czekolady dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy dodając stopniowo zmielony ser i wystudzoną czekoladę. Na samym końcu mieszamy z cukrem pudrem. Odstawiamy do zimnego miejsca aby lekko stężała.
Przygotowanie galaretki:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Składanie ciasta:
Na spód dajemy 1 część ciasta makowego, na nim rozsmarowujemy 1/2 masy serowej, na masie układami rzędami w odstępach ptasie mleczko. W luki między ptasie mleczko wlewamy tężejącą galaretkę i rozsmarowujemy drugą część masy serowej. Przykrywamy 2 częścią ciasta makowego. Lekko dociskamy.
Ciasto polewamy przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową. Posypujemy cukrowymi posypkami.
Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki.