Sposób przygotowania:
Biszkopt z kremem
Pieczemy biszkopt z 6 jajek. Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka, wodę i cukier, a następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wykładamy ciasto do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy do suchego patyczka ok 30 min w 180 st.
Ciasto studzimy.
Gotujemy budynie na mleku z cukrem, studzimy i miksujemy z masłem. Pod koniec miksowania dodajemy po troszku ajerkoniak.
Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Oba blaty ciasta smarujemy powidłami od przekrojonej strony. Na jednym blacie przykrywamy powidła kremem.
Drugi blat kładziemy smarowaniem do kremu. Blaty można lekko nasączyć ponczem. Ciasto lekko dociskamy.
Ciasto studzimy.
Gotujemy budynie na mleku z cukrem, studzimy i miksujemy z masłem. Pod koniec miksowania dodajemy po troszku ajerkoniak.
Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Oba blaty ciasta smarujemy powidłami od przekrojonej strony. Na jednym blacie przykrywamy powidła kremem.
Drugi blat kładziemy smarowaniem do kremu. Blaty można lekko nasączyć ponczem. Ciasto lekko dociskamy.