Sposób przygotowania:
Sernik w biszkopcie z kremem malinowymBiszkopt.
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum, wlać po jednym żółtku i gorącą wodę. Wyłączyć mikser i wsypać suche składnik. Delikatnie wymieszać łopatką i przelać do formy o wymiarach 21 x 25 cm. Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na 2 równe blaty, uzyskując około 3 łyżek okruchów. Biszkopt lekko nasączyć naparem z mocnej herbaty.
ETAP 2:
W czasie, kiedy piecze się biszkopt można przygotować sernik. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielony twaróg, serek mascarpone i cukry zmiksować. Odłożyć 3 łyżki tego słodkiego sera, a do reszty dodać mąkę ziemniaczaną i jajka. Zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Przelać do formy o wymiarach 21 x25 z wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C.
Piec przez około 40 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu odstawić do lodówki.
ETAP 3:
Krem malinowy. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić, aż napęcznieje.
Maliny przełożyć do kielicha blendera i zmiksować. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Tak uzyskany mus malinowy przelać do garnka, wsypać cukier i wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżką wody. Mieszając zagotować mus. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i odstawić do całkowitego wystudzenia. Należy kontrolować gęstość.
ETAP 4:
Twaróg zmiksować i połączyć z malinami.
ETAP 5:
Połowę gęstego kremu rozsmarować na biszkopcie, nałożyć sernik, krem malinowy i przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować odłożony, słodki ser i posypać okruchami biszkopta. Ciasto po schłodzeniu można kroić i podawać ze świeżymi malinami.
Smacznego
skuter5
Czekoladka 2