Sposób przygotowania:
Tort śmietankowyETAP 1:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka na sztywno z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem, wsypujemy do masy. Mieszamy, dodajemy sok z limonki.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (blaszka mała), pieczemy biszkopt przez 30 minut w temp. 170 stopni. Dzielimy na trzy części.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy starte czekolady na tarce. Żelatynę moczymy w 6 łyżkach wody, podgrzewamy i rozpuszczamy. Dodajemy do bitej śmietany. Placki (nasączone herbatą) przekładamy kremem. Smarujemy tort wokół.
Wykonujemy kruszonkę. Jajko ubijamy z łyżką cukru, dodajemy mąkę oraz kakao. Masę wykładamy do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15-20 minut, ma powstać chrupkie ciasto. Następnie kruszymy je, boki tortu posypujemy kruszonką. Czekoladę roztapiamy ze śmietaną, polewamy tort. Układamy bezy, wiśnie, posypujemy płatkami czekoladowymi.