iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Tort śmietankowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki tort piekę dla mojej rodziny bardzo często, bardzo wszystkim smakuje i robi się go naprawdę szybko.

Tort śmietankowy

Składniki:

Tort śmietankowy

Biszkopt

Krem

Dekoracja

Poncz

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowy

ETAP 1:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka na sztywno z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem, wsypujemy do masy. Mieszamy, dodajemy sok z limonki.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (blaszka mała), pieczemy biszkopt przez 30 minut w temp. 170 stopni. Dzielimy na trzy części.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy starte czekolady na tarce. Żelatynę moczymy w 6 łyżkach wody, podgrzewamy i rozpuszczamy. Dodajemy do bitej śmietany. Placki (nasączone herbatą) przekładamy kremem. Smarujemy tort wokół.

Wykonujemy kruszonkę. Jajko ubijamy z łyżką cukru, dodajemy mąkę oraz kakao. Masę wykładamy do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 15-20 minut, ma powstać chrupkie ciasto. Następnie kruszymy je, boki tortu posypujemy kruszonką. Czekoladę roztapiamy ze śmietaną, polewamy tort. Układamy bezy, wiśnie, posypujemy płatkami czekoladowymi.


Tagi:

tort ciasto