blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Biszkopt klasyczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepszy biszkopt klasyczny. Lekki i puszysty.

Biszkopt klasyczny

Składniki:

Biszkopt klasyczny

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt klasyczny
Jajka rozbić, oddzielić  żółtka od białek. Żółtka z cukrem ubić na parze (w ciepłej kąpieli wodnej) na gęstą, puszystą masę. Kiedy masa trzykrotnie powiększy swoją objętość, naczynie zdjąć z ognia. Masę dalej ubijać, aż się wystudzi. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiać do masy, lekko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Ciasto przełożyć do formy, piec 20-30 minut w temperaturze 180-200 stopni.