Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Biszkopt miodowy z masą kisielową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto z masą z kisieli posypane wiórkami kokosowymi

Biszkopt miodowy z masą kisielową

Składniki:

Biszkopt miodowy z masą kisielową

 

  • BISZKOPT :
  • szklanka mąki
  • budyń waniliowy
  • kisiel cytrynowy
  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki letniej wody
  • 3 łyżki masła
  • proszek do pieczenia 8g
  • MASA
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 kisiele cytrynowe
  • 1 cytryna
  • szklanka cukru
  • margaryna 200 g
  • PONADTO :
  • 2 polewy gotowe czekoladowe

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt miodowy z masą kisielową
Szklankę mąki, kisiel, budyń oraz proszek do pieczenia wsypujemy razem w jedną miskę i mieszamy ze sobą. Białka ubijamy z połową cukry na sztywną pianę. W oddzielnej misce żółtka, letnią wodę, pozostały cukier ubijamy na bardzo kremowo. Na żółtka przesiewamy nasze mąki, a na mąki przekładamy ubite białka. Delikatnie mieszamy w jedną stronę. Rozpuszczamy na ogniu nasze masło. Odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy do ciasto- mieszając delikatnie. Pieczemy ok 35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Ostudzony biszkopt przecinamy na pół. W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń, dodajemy sok z cytryny i ścieramy na tarce skórkę z niej. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i margaryną. Do gotującego mleka wlewamy zaczyn dokładnie i energicznie mieszając. Na przecięty biszkopt wykładamy naszą masę. Przykrywamy drugą połówką biszkoptu. Czekamy do całkowitego ostygnięcia ciasta i masy. Polewamy po wierzchu polewą czekoladową i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego

Tagi:

biszkopt